Födelsemärken / leverfläckar

(Naevus), Lentigo

Boka tid här

En leverfläck (naevus) är ett litet område av huden som är extra pigmenterad och därför syns som en mörk prick eller fläck.

Alla vuxna har leverfläckar. De första börjar synas under första levnadsåren, och sedan uppkommer fler och fler under uppväxtåren fram till ungefär 30-årsåldern. Leverfläckar kan ha många olika utseenden.

Det kan vara svårt att skilja mellan leverfläckar (naevus) och övriga hudförändringar såsom tex fibrom, hudflikar, hudvårtor, spider-naevus mm. Det är därför viktigt att alla hudförändringar bedöms av läkare, innan man bestämmer sig för att låta behandla dessa.

Lentigo, ålderspigmentering

Solfläckar, pigmentfläckar som ligger platta i huden och som i dagligt tal benämns sol- och ålderspigmenteringar är vanligare hos äldre. De syns som bruna platta fläckar i ansiktet, på handryggar och dekolletage. De är ofarliga, men upplevs kosmetiskt besvärande.

Fördelen med laser

Fördelen med laser är att hudförändringarna behandlas snabbt, effektivt och lindrigt. Laserljuset förstör selektivt hudförändringens blodförsörjning och aktiverar kroppens immunförsvar. Hudförändringen stöts därefter oftast bort och efterlämnar minimala ärr.
Läkningstiden samt estetiken blir alltid bättre med lasermetoden. Det räcker ofta med en behandling för att ta bort fläckarna/hudförändringarna, men i vissa fall kan behandlingen behöva upprepas. Laserbehandlingen känns som små varma stick och tolereras oftast väl. Bedövning brukar inte behövas.

Solskydd bör användas efter behandling för att den nya huden inte ska skadas av UV-strålar.

Bedömning och behandling av leverfläckar

Följande gäller för leverfläckar (naevus):
Patienten måste alltid ha uppvisat sina leverfläckar för en hudläkare / distriktsläkare innan patienten eventuellt behandlas.

Priser
Från 600 kr
Fler antal vid samma tillfälle ges pris efter konsultation.
Instagram
Facebook