Tatueringsborttagning

Boka tid här
Det är betydligt lättare att skaffa en tatuering än att bli av med den.

Jag använder mig av det absolut senaste och hittills mest effektiva och säkra instrumentet för att bleka bort tatueringar, en Q-switchad Nd:YAG-laser.

Behandling

Metoden är väl beprövad och effekten av denna lasertyp är internationellt dokumenterad. Lasern skickar ut kraftiga ljuspulser som slår sönder bläckpigmentet i huden och färgen avlägsnas sedan med hjälp kroppens egna städsystem.
Antalet behandlingar som krävs för att ta bort en tatuering helt, eller bleka den markant, beror på tatueringens färg och färgfabrikat, din hudtyp, djup på tatueringen, placering, ålder m.m. Så det går inte att ge något exakt svar. Men det vanligaste är att det behövs allt mellan 4-12 behandlingar.
Munstycket från lasermaskinen riktas mot din tatuering. Sedan skjuts det iväg korta laserpulser som träffar tatueringspigmentet. De korta laserpulserna skapar då något som kallas för fotoakustisk tryckvåg och med rätt våglängd på laserljuset i kombination med tryckvågen sprängs de mikroskopiska tatueringspigmenten till än mindre delar.
De bryts sedan ner av hudens makrofager (el. ätarceller – en typ av vita blodkroppar). Det nedbrutna pigmentet forslas sen bort av lymfsystemet. Det är en långsam process för kroppen som pågår under ca 2 mån efter behandlingstillfället. Behandlingen upprepas med 8 veckors mellanrum tills tatueringen bleknat bort.

Lasern har två olika våglängder, 1064nm (osynligt/infrarött ljus) och 532nm (grönt ljus), som används för att bleka de olika färgerna i tatueringen.

Det finns en rad olika faktorer som påverkar både slutresultatet och hur många laserbehandlingar som just du kommer att behöva. Dessa faktorer gör det därför väldigt svårt för oss att svara på frågan hur många behandlingar som kommer krävas. Färgen
 Svart, blå-svart och mörka färger är alltid enklast att ta bort medan ljusare färger kan kräva några fler behandlingar. Rosa och grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser, tillhör de som kräver fler behandlingar.

Färgfabrikatet

Det finns vissa billigare importfabrikat som mindre seriösa tatuerare kan använda sig av som påverkar blekningen. Dessa har blandats ut med stora mängder metall under produktionen för att sänka produktionskostnaderna för färgen. Det som händer när vi laserbehandlar din tatuering är metallen reflekterar laserljuset.
 Det är trots allt ovanligt bland svenska tatuerare, men om du har tatuerat dig utomlands på någon semesterort så är risken lite större.

Hur gammal tatueringen är
 desto äldre din tatuering är, desto enklare kommer det vara att bleka bort den. Troligtvis har den också redan blekts en hel del med åren om den är riktigt gammal.

Djupet

”Hemmagjorda” tatueringar sitter ofta ytligt i huden och är därför enklare att få bort än professionella.

Placering

Ju ”närmre” kroppen en tatuering sitter desto enklare är den att behandla.
De flesta avråder från behandling av tatueringar i ansiktet p.g.a. risken för ärrbildning.

Genetiska anlag

Alla är vi unika och det gör att våra kroppar reagerar olika på behandlingen. De vita blodkropparnas förmåga att städa bort de laserbehandlade tatueringspigmenten kan vara hög eller låg.

Konturer

Tatueringar med mycket konturer tar lite längre tid innan man känner sig nöjd med resultatet. Det beror på att konturerna sitter djupare i huden än resten av tatueringsfärgen då en annan nål har använts.

Lager på lager

Om det har gjorts en coverup på en tatuering som inte blekts bort ordentligt så finns det med andra ord två lager färg i tatueringen. Då kommer det att ta längre tid att bleka bort all färg.

Efter behandlingen

Det område som blivit behandlat reser sig och ser svullet ut. Tatueringen blir helt vit och det ser som om den försvunnit helt, med detta är bara tillfälligt. Vattnet i vävnaden förångas och samlas precis under huden vilket skapar en helt vit yta.
Nästan direkt under behandling blir det en rodnad på huden. Men den brukar försvinna ganska snabbt efter ett par tre dagar. En del får också skorpbildning och små blåsor på tatueringen under den första veckan, men det är som regel väldigt litet och försvinner efter max två veckor.
Det är absolut förbjudet att pilla och ta bort skorpor och blåsor. Dels för infektionsrisken, dels för risken att det då kan bli ärrbildning. Uppkommer det inga skorpor eller blåsor, betyder inte det att behandlingen tar sämre för den skull. Klienten måste vara noga med att hålla tatueringen ren och smörja, som t.e.x. vid ett skrubbsår eller solbränna.

Slutresultat

I de flesta fall försvinner tatueringen helt, och huden ser precis ut som innan du tatuerade dig. Hos ett fåtal kan det däremot finnas svaga skuggor/rester av pigment kvar efter behandlingen.
Tyvärr kan vi inte svara exakt på hur din tatuering kommer att se ut efter behandlingarna och hur många behandlingar som kommer att krävas eftersom alla människor är olika och således reagerar olika på laserbehandlingen.
På samma sätt är också alla tatueringar olika beroende på vem som har tatuerat dig, vilken färg han/hon har använt och vilket fabrikat den färgen hade. Rent allmänt så kan vi dock säga att det blir bäst resultat på äldre tatueringar som är svarta och/eller har mycket mörka pigment.
En Nd:Yag laser kan även ta bort födelsemärken och missprydande ytliga kärl. Samt är mycket effektiv mot nagelsvamp.

Boka tid här
Instagram
Facebook